zondag 13 februari 2011

laatavondrelaas omtrent positie/koers/weer ea trivialiteiten

omwille van een zeer zware cycloon over 't midden de noordelijke atlant. oceaan, met golven tot 10 m !, maakten we een grote bocht zuidwaarts. We zijn tot onder de azoren gedoken, tot 32* noorderbreedte, thv Madeira nl., en zetten nu koers op dezelfde latitude verder, koers die Columbus volgde.
Schuins op ons komen vanaf het noorden de 'swellings' af die van de cycloon afkomstig zijn, en die gisteravond tot vanmorgen voor een ononderbroken rytmische deining zorgden. Nu loopt het weer kalm.
Er komt wat navigatiekunst bij kijken, om dit reusachtig gevaarte een rustige koers te laten varen, zodat het 's nachts een beetje te doen is. Ik verneem dat de kapitein daarin als een perfectionist tewerk gaat, en zelfs 's nachts uit z'n bed zou komen om de stuurman-van-wacht wat bij te sturen! Hij kent het schip door en door,  want hij is er kapitein op sinds de tewaterlating in Korea in 2008. Op de weatherforecast, waar de route reeds op uitgetekend is voor de komende dagen, zien we dat we morgen zondag 13 dezer, over de middag nog een zwaar stukje te verorberen krijgen. Slechts twee maaltijden zijn voorzien op zondag, nl. ontbijt om 10 en dinner om 15 u, omdat het de zaterdagavond in de bar wat uitzakken geblazen is, na een reeds relaxe kuisdag en zo kan Lissa, onze niet meer zo jonge kokkin die er gisteravond erg moe uitzag van het continu rechtstaan, ook wat rust nemen. Omdat ze ons straks in Baltimore verlaat, zet ze vandaag haar beste beentje voor: ze haalde ze alles uit de vrieskast, van zeevruchten tot gravad laks en een opulente kaasschotel om te besluiten. Wijn erbovenop geeft het zaterdagavondsouper een feestelijk karakter. En de avond is nog lang.
Inmiddels zijn we sinds 24 weer 1 u opgeschoven (GMT -2). Koud is het intussen niet meer, de captain loopt al in korte broek en korte mouwen. Benieuwd wat ons morgen zondag aan verrassingen wacht.

1 opmerking:

  1. hoe moet in godsnaam Colombus zulke reis gedaan hebben zonder computer? vraag ik me af. Wat als die met hun veel kleinere boot in een storm, met golven van 10 meter, te recht kwamen?
    Ik denk ook aan asmallnest die de oversteek heeft gedaan met een nog kleinere boot. Zouden zij zich op die grote oceaan nooit in de grote oceaan nooit "verloren" hebben gevoeld?
    Dappere mannen heb ik.

    BeantwoordenVerwijderen